Ar kava su sviestu gali suteikti tau kalnus energijos? Tuo pačiu sudeginti kūno riebalus ir užauginti pilvo raumenis? Ar patikėtum, jei parašyčiau, kad tikrai taip? O jei pasakyčiau, kad dar geriau veikia žalia arbata su spirgais?

Bet pradedam nuo pradžių. Arbata su jako sviestu yra kelių tūkstantmečių senumo biohakas, sumanytas Himalajuose. Atšiaurios sąlygos reikalavo iš vietinių atitinkamai praktiško požiūrio. Kadangi kalorijos yra skirtos palaikyti kūno šilumą, kuri leidžia likti gyvam, karštas, stimuliuojantis gėrimas, su riebalais yra geriausias energetinis, kokio tik galėtum norėti. Vanilinė latte su liesu pienu, tokiomis sąlygomis, būtų neskoningas juokelis.

Kas rytą, dedu sviestą į savo kavą nuo 2014 vasaros. Nenumiriau. Jaučiuosi puikiai. Gyvenimo kokybė ir fizinis kūno pajėgumas tik auga. Todėl, kaip ir priklauso Raumeningam Protui, toliau yra ne teoriniai išvedžiojimai, o praktika ir faktai.

 

Kairėje - kava su sviestu. Dešinėje - Bulletproof kava
Kairėje – kaip žmonės įsivaizduoja kavą su sviestu. Dešinėje – kaip atrodo tikra kava su sviestu.

Pasaulinio atgarsio, kava su sviestu, susilaukė dėka biohakerio Dave Asprey, kuris ir parsivežė šią idėją iš Himalajų. Tobulino, kol sukūrė savo gėrimo versiją ir internete pakrikštijo kaip Bulletproof kavą. Beje, visą Bulletproof (angl. neperšaunama), ideologiją reikia priimti perkeltine prasme. Tai produktai ir metodai, kurie leidžia kūnui ir protui tapti „nepažeidžiamais“.

Iš ko susideda originali Bulletproof kava?

Iš kokybiškų kavos pupelių, gero sviesto, kokosų aliejaus ekstrakto ir marketingo.

 

1. Marketingas

Bulletproof yra brendas. Tačiau kava su sviestu yra kai kas daugiau. Tai viena iš kelių biohakeriškų tendencijų, kuri tapo plačiai žinoma.

2. Juoda kava

Originalios Bulletproof kavos pupelės, kaip teigia gamintojas, yra super aukštos kokybės. Jos reguliariai tikrinamos laboratorijoje, siekiant išvengti mikotiksinų. Tai pelėsio forma auganti ant įvairių maisto produktų. O valstybės turi oficialias normas koks procentas mikotoksinų gali būti sutinkamas ant importuojamų produktų. Panašiai kaip glifosatas, purškiamas ant Lietuviškų grūdų.

Mikotoksinų nepastebėsi plika akimi, nepajusi jų skonio ir jie tavęs nepribaigs. Tačiau atitinkama jų dozė gali sukelti nemalonius pojūčius. O ilgalaikis vartojimas ir sveikatai kenksmingus efektus. Pelėsis ypač mėgsta jau sumaltas kavos pupeles ir dažniausiai sutinkamas ant masiškai gaminamos kavos.

Bulletproof pupeles gaubia šokia tokia paslaptis. Gamintojai teigia, kad jų auginimas ir apdirbimas yra kruopščiai kontroliuojamas, siekiant išvengti mikotoksinų augimo. Tačiau oficialiai neskelbiama kur šios pupelės auginamos ar kuo ypatingi tie apdirbimo procesai. 

Dabar atlikim laiko ir minties šuolį.

Devyniasdešimtaisiais, Amerikoje, prasidėjo įdomus judėjimas, vėliau pavadintas Trečiąja kavos banga. Šis judėjimas jungia žmones, propaguojančius aukštos kokybės kavą, jos ruošimo amatą ir puikų skonį. Dar jie žinomi kaip kavos hipsteriai.

Trečioji banga leidžia vertinti kavą ne kaip buitinę prekę, o kaip kultūrinį fenomeną. Labai smagu, kad ši tendencija leidžia šaknis ir Lietuvoje. Ją vysto mažos kavos manufaktūros, kurios perka pupeles iš gerą reputaciją turinčių kavos fermerių. Tuomet pasiraito ūsą ir skrudina jas užsidarę rūsiuose ir palėpėse.

Tikra, šaltais faktais ir oficialiomis studijomis paremta tiesa. BP (Bulletproof – trumpiau) kavos pupelės savo „švarumu“ stipriai pralenkia prekybos centruose sutinkamą kitų gamintojų kavą. Tačiau, kiti ekspertai šneka, kad BP pupelės nėra labai išskirtinės, kuomet kalba sukasi apie trečiosios bangos kavą. Jei tu esi mažas, savo veiklą mylintis kavos hipsteris, tuomet privalai rūpintis kuo aukštesne savo žaliavos kokybe.

3. Sviestas

BP kavai rekomenduojama naudoti tik žole maitintų karvių sviestą (angl. – grass fed). Tai yra daug svarbesnis faktorius, nei madingas užrašas „Organiškas“. Gyvūnai, kurie vietoje savo natūralaus maisto yra šeriami grūdais, soja, antibiotikais ir hormonais tiesiog negaus naudingų vitaminų ir mineralų. Laiming-esnės karvės turi rupšnoti žolę, kuri naudingas medžiagas perima iš dirvožemio.

Yra nuomonė, kad sviestas iš fermose auginamų karvių pieno nėra kenksmingas. Gamtos taip surėdyta, kad geraširdės karvutės į pieną sudeda viską, ką turi geriausio, nes pienas skirtas maitinti (jų) vaikus. Todėl didžiausia dalis kenksmingų medžiagų nusėda gyvūno audiniuose.

Užsienyje rekomenduotina rinktis Kerrygold sviestą iš Airijos. Kur, kaip teigiama, kavės valgo labai daug airiškos žolės. Lietuvoje nesunkiai galima rasti kaimiško sviesto, kurio riebumas būna didesnis nei sutinkamo parduotuvėje. Kokybės klausimas lieka neatsakytas.

4. MCT aliejus

Tai kokosų aliejaus ekstraktas. Medium Chain Triglicerides. Arba vidutinės grandinės trigliceridai yra sočiosios riebalų rūgštys. MCT aliejus, BP kavoje yra galingas biohakas, kurį pridėjo Dave Asprey ir, būtent, iš to kyla didžiausias kavos su sviestu privalumas. MCT yra unikalios riebalų rūgštys, nes tam tikromis sąlygomis (apie kurias vėliau) jos pirmiausia pasieks smegenis ir bus paverstos į energiją daug efektyviau nei gliukozė.

Kokosų aliejus yra apie 65% MCT, tačiau tai dar ne viskas. Tik mažiau nei 10% tų MCT yra ypatingos, nes jos neturi patekti į kepenis, kad taptų ketonais ir būtų tinkamos vartoti smegenims. Ketonai, trumpai tariant, yra molekulės, pagamintos iš riebalų.
Bet ir čia dar ne viskas. Verta išskirti Caprylic acid (dar vadinamą C8), kuri sudaro apie tik 6% viso, standartinio MCT aliejaus. Būtent šią, kaprono (liet?.) rūgštį, paversti į potencialią energiją smegenims tereikia trijų žingsnių. Kuomet stalo cukrus reikalauja 26!

Chemijos vadovėlį padėjus į šalį… Bulletproof Brain Octaine yra vienas geriausių pasirinkimų rinkoje, nes jis padarytas iš koncentruotos kaprilo rūgšties. Nebijok, ten nėra jokio rūgštumo, Oktanas yra beskonis. Tiesiogine šių žodžių prasme, vienas šaukštas Brain Octaine atitinka 18 šaukštų įprasto kokosų aliejaus. Beje, rinkoje atsiranda ir kitų gamintojų, siūlančių savo C8 MCT aliejų.

raumeningas protas kava su-sviestu-bulletproof-brain-octane-aliejus


Kavą su sviestu galima pelnytai vadinti raketiniu kuru tavo sistemai. Bet kokiu atveju šis gėrimas suteiks energijos ryte. Tačiau yra keli metodai kaip ženkliai padidinti efektą.

 

• Sumažinti toleranciją kofeinui

Sakyti jog: „kavą geriu prieš miegą ir nieko ji man neveikia“, yra tas pats kaip: „galiu perlaužti bonką ant galvos ir ryte neturėsiu pagirių“. Abiem atvejais geri per daug!
Mano rekomendacija yra negerti kavos likus bent 10 valandų iki miego ir neviršyti trijų puodelių per dieną.

Taip pat negerti kavos po maisto. Bet kokiu atveju, pavalgę mes jaučiamės šiek tiek slogūs. Kofeinas niekad nepakels žvalumo iki rytinės normos. Naudok kavą taktiškai, tik tada kai natūralus aktyvumas yra aukštas arba tikrai reikia to spyrio.

Beje, kava nesuteikia tau energijos. Energija gimsta iš kalorijų. Kofeinas, stimuliuoja smegenis, apgaudamas jas ir slopindamas protinio nuovargio simptomus, kurie, paprastai reiškia jog reikia pailsėti.

• Rinktis tik gerą kavą

Kartais žmonės pasakoja apie kavos jiems sukeliamus neigiamus pojūčius. Tai gali būti energijos lūžiai, drebulys, aukštas kraujo spaudimas. Kavos puodelis savyje turi apie 1500 cheminių elementų, o kofeinas yra tik vienas iš jų. Todėl nevisai teisinga sakyti jog kava sukelia X efektą. Greičiausiai tai yra minėtųjų mikotoksinų poveikis. Čia galioja universali taisyklė: prastas maistas = prasta savijauta.

Kaip išsirinkti ir kur nusipirkti? Šiandien geriausia rinktis mažus, lietuviškus šviežios kavos skrudintojus, kurie atsako už savo produkto kokybę.
Neoficiali taisyklė – kuo daugiau informacijos apie pupeles ant pakuotės – tuo geriau. Ferma, kurioje augintos pupos, geografinė vieta, aukštis, kavos medžio pavadinimas ir tipas, pupų apdirbimo būdas ir auginimo data. Tau net nereikia visko suprast – kuo labiau savo produkcija didžiuojasi mažmenininkas – tuo kokybiškesnę prekę matai prieš akis.

(Būtinai skrudinimo data, geriausia jei ne senesnė nei 1-2 savaitės)

Geriausiai yra pirkti kavą pupelėmis ir malti ją namuose, tik prieš ruošiant. Kavos pupelė – tai mažas konteineris, kuriame slypi visi aromatai ir fantastiniai skoniai. Kai sumali pupas, jos, pamažu atiduoda visą gėrį į išorę. Kuo seniau malta kava – tuo mažiau aromatų ji turi. Plius tai, kad ilgai laikomos, sumaltos pupelės, taip pat gali užsikrėsti pelėsiu. Kol nepaklausei – ne, kavos nereikia laikyti šaldytuve. Net jei sumalta kava ilgiau išlaikys aromatus žemoje temperatūroje, drėgmė gali paskatinti augti pelėsius. Kavos pupeles galima užšaldyti… Tačiau apie tai kitą kartą.

• Nevalgyti pusryčių

Po nakties miego mes esame lengvo bado būsenoje. Tai reiškia (tačiau nebūtinai), kad sistemoje nebėra suvalgytų maistinių medžiagų, o energijai kūnas naudoja asmenines riebalų atsargas. Metabolizmas negali vienu žingsniu paversti kūno riebalų į energiją. Vienoje iš tarpinių stotelių riebalai pavirsta į molekules vadinamas ketonais.

Tuo metu, visi tavo žmogiški pojūčiai paaštrėja. Tai evoliucinis mechanizmas, kuris padėdavo mums susirasti maisto.

Lygiai tokie patys procesai vis dar vyksta tavo kūne. Ryte, kai smegenys pamažu naudoja ketonus energijai, kava su sviestu suveikia kaip galingas ir tiesioginis energijos užtaisas.

Sviestas ir kofeinas pristabdo alkio hormonų išsiskyrimą, kol kūnas toliau, sėkmingai, degina asmenines riebalų atsargas. Galima sakyti, kad tai veda prie lieknesnio liemens. Mažais žingsneliais. Žingsnelius gali paversti šuoliukais, pritaikant atitinkamą dietą ir tinkamas treniruotės.


Kodėl kava su sviestu nėra puikiausias atsakymas į pusryčių klausimą

Neteisinga sakyti, kad kava su sviestu pakeičia pusryčius. Kava su sviestu ištrina pusryčius iš tavo gyvenimo. Paradigma, kad pusryčiai yra svarbiausias dienos maistas nėra absoliuti. Maisto paskirtis yra suteikti tavo organizmui reikalingas maistines medžiagas, aprūpinti tavo sistemas kalorijomis ir padaryti tave laimingu piliečiu.

Organizmui nėra didelio skirtumo, kada įvyksta maisto sudėjimas į burną. Ko gero, bent kartą gyvenime, tau teko nevalgyti absoliučiai nieko iki pietų meto. Nenumirei? Taip ir maniau.

Kava su sviestu tiesiog atideda valgymą vėlesniam laikui. Jei tavo pietūs ir vakarienė kupini gerų kalorijų ir maistinių medžiagų – viskuo pasirūpinta.

raumeningas-protas-kava-su-sviestu-bulletproof-taste-map-aeropress


Aš labai tikiuosi, kad tu neturi galvoje minties paimti kavą, su viduje plaukiojančiomis nuosėdomis ir šaukšteliu ten išmaišyti sviestą? Gerai, taip ir maniau.

Paruošti juodą kavą geriausia per prietaisą, kuris turi metalinį filtrą. Šitaip kava išsaugos daugiau aliejų ir plakant ją su sviestu susijungs į gražesnę emulsiją. Prancūziškas kavinukas tam tinka puikiai. Espresso mašina taip pat. Mano nuomone, kava geriausiai atsiskleidžia ruošiant ją trečiosios bangos žaislais, kaip Chemex ar Aeropress. Kuriems taip pat galima įsigyti metalinių filtrų.

Viską suplakti geriausiai kokiu nors blenderiu. Aš naudoju tokį ir jis veikia puikiai.  Tačiau kuo daugiau apsukų turi blenderis, tuo skaniau viskas susijungs. Yra hipotezė, kad galingas ir stiprus plakimas efektyviau sumaišo kofeiną su riebalais, todėl taip išplakta kava veiks smegenis geriau.


Užsienyje, gauti kavos su sviestu, kavinėse, yra įmanoma. Kada sulauksim tokios galimybės Lietuvoje? Nežinau, bet kamantinėti baristas galima jau šiandien. Visus, nežinančius kas yra kava su sviestu, gali nukreipti į Raumeningą Protą ir šį straipsnį.

Asmeniškai, kava man groja gerai pažįstamomis stygomis, nes su šiuo gėrimu praleidau daug laiko ir patyriau puikių emocijų. Kavos ruošimas buvo pirmasis mano ryto ritualas, kuris atvėrė galimybes naujoms patirtims ir sukūrė pretekstus išbandyti daug kitų dalykų.

Skonis yra skonio reikalas, tačiau jei manai, kad kavai visada reikia dalyko iš C raidės – tu dar niekad gyvenime neragavai skanios kavos.

[yikes-mailchimp form=“1″ title=“1″ description=“1″ submit=“Prenumeruoti“]

 

Leave a Reply

4 Komentarai Veikia "Kava su sviestu – kas, kaip, kodėl?"

avatar
  Subscribe  
naujausius seniausius
Pranešti
Andrius
Svečias

Sveiki. Ar yra galimybe nusipirkt bulletproof prekių Lietuvoje? Ir ar išvis bųnapas mus žole maitintų karvių sviesto? atrodo pas mus ant pakuočių tokiu dalkų nerašo.

Dovilija
Svečias

Kava su sviestu…..aišku. O kokosų aliejus kokiu momentu? Ar kažką praleidau?….:)